01 Nisan 2008



BİZ KARŞI ÇIKARSAK YAPAMAZLAR!

Turkiye'nin gundemine ilk olarak 16 Kasim 2002 tarihinde AKP Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan'in acikladigi "Acil Eylem Plani" ile giren Sosyal Guvenlik Reformu ve Genel Saglik Sigortasi gibi kavramlar, o gunden bu yana gundemden dusmedi. AKP soz konusu duzenlemeleri, IMF ile yuruttugu tum muzakerelerin, niyet mektuplarinin, gozden gecirmelerin ve stand-by anlasmalarinin temel pazarlik meselesi haline getirerek, sosyal haklarimizi kredi karsiliginda pazarlamistir.

2005 yili Mayis'inda IMF ile AKP Hukumeti arasinda imzalanan 19. Stand-By Anlasmasi'nin geregi olarak, emek ve meslek orgutlerinin gorus ve elestirileri umursanmaksizin hazirlanan SSGSS Yasa Tasarisi 2006 yilinda yasalastirilmis, fakat Anayasa Mahkemesi tarafindan bazi maddeleri iptal edilmistir. Toplumun ihtiyaclari dogrultusunda degil, IMF'nin talepleri ve dayatmalariyla sekillenen SSGSS Yasa Tasarisi'nin secimlerin ardindan bir kez daha alelacele gundeme getirilmesinin nedeni, 19. Stand-By Anlasmasi'nin onumuzdeki Mayis ayinda sona erecek olmasidir. IMF, AKP'ye verdigi kredilerin diyeti olarak bu yasayi sart kosmaktadir. Ulke ekonomisini borcla yuruten Hukumet, IMF'den yeni borclar alabilmek icin Tasariyi hizla Meclis Genel Kurulu'ndan gecirmek istemektedir.

Bizler bu Yasa Tasarisi gundeme geldigi gunden bu yana, bu yasaya karsi ciktik. Cunku bu Tasari, neoliberal ekonomi politikalarinin uzantisi olarak hazirlanmis ve sosyal devlet anlayisinin tamamen tasfiyesini amaclayan bir oze sahiptir. Bu Yasa Tasarisi, halkimizin sosyal guvenlik haklarinin geriye goturulmesi, ozel emeklilik sistemleri getirilerek gelecegimizin piyasaya emanet edilmesi, emekliligin hayal haline gelmesi, saglik alaninin tumden ticarilestirilmesi, parasi olmayanin saglik hizmetlerinden yararlanamamasi anlamina gelmektedir.

Ulkemizde yasayan yurttaslarimizin gelecegini karartan bu yasaya karsi gerek tek tek orgutler olarak, gerekse yan yana eylemler yaparak halkimiza bu yasanin gercek yuzunu anlatmaya calistik. Son olarak gectigimiz haftalar icerisinde Emek Platformu'nu olusturan 17 Orgut hep birlikte basin aciklamalari ve 14 Mart'ta 2 saatlik "is birakma eylemi" gerceklestirerek, bu konudaki kararliligimizi bir kez daha dile getirdik.

Bu guclu karsi cikisimiz ve kamuoyunun buyuk destegi sonucunda, yillardir taleplerimizi gormezden gelen AKP Hukumeti bizlerle gorusmeyi kabul ederek bazi maddelerde geri adim atmak zorunda kaldi. Bu surecte hukumetin attigi geri adim, hak kayiplarimizin bir kismini ortadan kaldirsa da, yasanin temel parametrelerinde yeterli degisIklige gidilmemistir. Yasa mevcut haliyle gelecegimiz icin ciddi bir tehdit olusturmaya devam etmektedir.
Tum itirazlarimiza, kamuoyunun tum tepkisine ragmen, Hukumet sahte bir "uzlasma havasi" estirerek, Tasariyi Meclis Genel Kurulu'na tasimistir.
Bu Yasa Tasarisi, Meclis Genel Kurulu'ndan derhal geri cekilmelidir. Toplumsal uzlasma saglanmaksizin, emek ve meslek orgutlerinin elestiri ve talepleri dikkate alinmaksizin cikartilacak yasanin vebali, o yasaya parmak kaldiran milletvekillerinin yakasini omurleri boyunca birakmayacaktir. Kendileri 2 yilda kiyak emekli olurken, emekcilerin 65 yasinda emekli olmasina, aclik sinirinin altinda emekli maasi almasina parmak kaldiranlar; kendileri her turlu saglik hizmetinden hicbir tutar odemeksizin faydalanirken yurttaslarin hastanelerden faydalanmak icin katki ve katilim payi odemesine, sagligin parali hale getirilmesine parmak kaldiranlar bu halkin yuzune nasil bakacaklar?

Evet, Turkiye'de yasayan kime sorsaniz ulkemizdeki saglik ve sosyal guvenlik sisteminden hosnut olmadigini soyleyecektir. Kayit disi istihdam nedeniyle milyonlarca iscinin sosyal guvenceden ve emeklilik hakkindan yoksun oldugu, prim borcu olan milyonlarca esnafin saglik hizmetlerinden yararlanamadigi, calisma imkâni bulunmayanlarin ve issiz yurttaslarimizin hastane kapilarina adim atamadigi, emeklilik maaslarinin aclik sinirinin bile altinda oldugu, saglik hizmetlerinden yararlanmada bolgeler ve gelirler arasinda derin ucurumlarin bulundugu ulkemizde saglik ve sosyal guvenlik alanlarinda gercekten de bir duzenlemeye gitmek gerekmektedir. Fakat bu duzenlemeler kayit disi istihdami onlemeli, tum yurttaslarimizi saglik ve sosyal guvenlik sistemi semsiyesi altina almali, herkes icin ucretsiz-nitelikli- ulasilabilir saglik hizmeti sunmali ve emeklilerimize insanca yasayabilecekleri bir ucret verilmesini saglamalidir.

Halkin saglik ve sosyal guvenlik hakkini bir kara delik olarak goren zihniyetin bu sorunlari ortadan kaldiramayacagi aciktir.

Bizler ulkemizin yarinlarini tehdit eden, cocuklarimizin gelecegini elinden calan bu yasanin uygulamaya konulmamasi icin sonuna kadar mucadelemizi surdurecegiz. Yasa Tasarisi, Genel Kurul'dan geri cekilmez ise Cumhurbaskani ve Anayasa Mahkemesi sureclerinde de takipcisi olacagiz.

Bu yasanin geri cekilmesi icin;

- Yasanin gorusulmeye devam edildigi 1 Nisan Sali gunu saat 14:00'te Turkiye'nin her yerinde isyerlerimizden cikip alanlarda kitlesel eylemler gerceklestirecegiz.

- Ayni gun Ankara'da saat 14:00'te TBMM Dikmen kapisi onunde bir araya gelerek, sesimizi bir kere daha Meclis'e duyuracagiz.

- 6 Nisan Pazar gunu on binlerce kisi Istanbul Kadikoy Meydani'nda, Herkese Saglik, Guvenli Gelecek Platformu'nun organize ettigi mitingte bulusacagiz.

Bu yasa Meclis'ten gecse de bizim gundemimizden dusmeyecektir. Biz bu yasaya karsi mucadeleye devam edecegiz. Surec icerisinde toplumun diger kesimleriyle de eylemlerimizi orgutlemeye devam edecegiz ve bunu kamuoyuyla paylasacagiz.

Buradan tum kamuoyuna sesleniyoruz: biz karsi cikarsak, bu yasayi cikaramazlar! Tum halkimizi yasaya karsi cikmaya cagiriyoruz! Gelin 1 Nisan Sali gunu AKP hukumetine unutamayacagi bir surpriz yapalim! O gun tum illerde alanlari doldurarak gelecegimizi IMF kredisine satmayacagimizi haykiralim.

Biz buradaki 5 orgut bu eylemlerin sadece cagricisiyiz. Yasadan olumsuz etkilenecek olan tum toplumsal kesimleri (Emekcileri, Esnafi, Issizleri, Emeklileri, Ev Kadinlari, Gencleri, Cocuklari yani toplumumuzun neredeyse tamamini) eylemlere katilmaya, saglik ve guvenli gelecek haklarina sahip cikmaya cagiriyoruz.

DISK KESK TMMOB TTB TDB

2 Comments:

At 7:54 ÖS, Anonymous Adsız said...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

 
At 9:24 ÖÖ, Anonymous Adsız said...

Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

 

Yorum Gönder

<< Home


View My Stats